20 de Gener de 2019

SI, SÓC CÒMPLICE.

SI, SÓC CÒMPLICE.

Les experiències viscudes en la infància relacionades amb els abusos físics i emocionals, es mantenen en forma “d’un no saber sabut", que de vegades es deixa entreveure en forma de conductes, trastorns psicològics i patologies orgàniques.
 
Busquen la certesa, (...) peregrinant per consultes i serveis mèdics amb l'esperança de trobar la persona còmplice, que sàpiga escoltar l’implícit ...”que no receptes o diagnòstics idiopàtics”.
 
Que sovint s'acaben segellant amb el títol de.... "un origen incert de la malaltia”.
 
Perquè els símptomes físics en si mateix són el relat als quals no poden posar-li paraules.
 
Com diu Alice Miller, posar paraula al relat del que va a experimentar-se, de vegades, representa faltar al mandat del -quart manament -. ... honraràs al teu pare i la teva mare ".
 
La religió el nomena   amor, i el lloa com virtut ...-la fidelitat al sistema familiar-.
 
Perquè sabem que sovint aquestes experiències tenen lloc en el mateix context familiar o molt a prop.
 
I això ho sabia bé la meva admirada Virginia Woolf (...) perquè ella també va ser víctima d'abusos sexuals per part del seus dos germanastres, i la conseqüència d'això és que sempre va lluitar  contra la depressió, com és ben sabut. 
 
De Salvo, L. (1989) en “ The Impact of Childhood Sexual Abuse on Her Life and Work "explica que Virginia en els seus diaris deixa constància escrita del que va viure, també sobre la desconfiança en el suport que podria haver rebut dels seus pares.
 
Va descobrir la seva pròpia manera de cuidar-se, (...) escrivint, per a desafiar els murs del silenci.
 
Perquè la paraula té el poder de diferenciar el present del passat, de la història personal de la persona, i sobre tot funciona com a antídot davant la confusió.
 
De Salvo, també explica la influència que deixa en Virgínia la lectura dels textos de Freud "sobre els instints, fantasies i el desig", ....és una autoritat de l'època.
 
Fins llavors, ha pogut sostenir gràcies a l'escriptura el coneixement i la claredat,...qualitats   de la veritat.
 
Finalment, cansada opta per la idealització dels pares i de la família, la qual cosa l’endú a  la confusió i la creença d'estar embogint.
 
I em pregunto, què hauria estat de la  Virgínia si hagués trobat, -en paraules de l'Alice Miller, -el testimoni còmplice-, que acompanya i escolta sense judici, ... .a la fi de  facilitar el poder posar paraules sense judici, (...) des de la indagació respectuosa. 
 
En comptes d’emparar-se en el "quart manament".
 
I és que, .... com deia Montaigne: "la paraula és meitat de qui la pronuncia i meitat de qui l'escolta". 
 
 

Blog

Donar temps i espai en el aquí i el ara representa la transformació.Altres articles

24 d'Agost de 2021

JUGUIN MOLT


2 de Novembre de 2020

AMB VENT FAVORABLE ....


3 de Març de 2023

MISCEL·LÀNIA AMB SENTIT


Juli Garreta, 3, entresòl, 17002 Girona | 972 093 304 | 665 84 76 55 | evoca.cs@gmail.com