12 de Febrer de 2019

## A la cerca del JO....

## A la cerca del JO....

Vull començar nomenant LA TEORIA FAMILIAR SISTÈMICA de Bowen, la qual concep la família com una unitat emocional, de manera que podem acceptar que  partim d'un "si mateix" lligat. 
 
Si ho llegeixes i et fa sentir curiositat, probablement et resona perquè has sentit  aquesta  necessitat: la de diferenciar-te. Encara no sàpigues molt bé com fer-ho,... i tampoc amb aquestes paraules. 
 
El procés de "diferenciació del si mateix" fa referència al nivell d'independència emocional que una persona ha desenvolupat del seu si familiar en pro de la seva pròpia autonomia,  sense que per això es senti exclosa del seu grup.
 

El "nosaltres"  manté en  l'exili a un "jo" ... ..que espera ser visibilitzat. 
 
Quines  són les despeses  per a una persona que es perpetua en el nosaltres?
 
Per a cada individualitat les dificultats seran diferents, encara  algunes  són constants per aquest grup de persones que es mantenen en  un grau important de fusió. Per exemple,  falta d'adaptació a les demandes externes, les quals són viscudes des de la tensió, ansietat o estrès.
 
La repetició de les dinàmiques  familiars es reflecteixen  en les relacions  de parella, amistats i  conductes que es mantenen per la compulsió a la repetició.  
 
Depenen de l'acceptació dels altres. Y per  això han desenvolupat una estratègia  que oscil·la entre la submissió i l'enuig.

D'aquesta manera, el sentit de llibertat queda compromès.
 
De vegades, aquestes dificultats es mantenen  encavalcades al llarg del  temps en forma d'un malestar indefinit, fins i tot fer símptomes que acaben cristal·litzant en trastorns.
 
En aquest sentit, el procés d'individuació representa un desafiament. 
 
Què suposa terapèuticament un procés d'individuació?
 
Un desafiament a la no diferenciació que requereix d'un acompanyament acurat i col·laboratiu.
 
Perquè quan resols el vincle emocional deixes de culpar-te  i culpar als altres per a responsabilitzar-te de la teva individualitat.
 
Deixes d'esperar que  et diguin el que et mereixes,  perquè has desenvolupat la capacitat de validar-te. 
 
I vas a necessitar una bona dosi  de responsabilitat, voluntat, implicació personal i temps per assumir reptes de manera progressiva. 
 
La conseqüència de ser lliure, (...) de debò, rau en que ja   no pots  culpar a ningú.

Blog

Donar temps i espai en el aquí i el ara representa la transformació.Articles relacionats

14 d'Agost de 2022

EL NUS DEL VINCLE


11 d'Abril de 2021

DES DEL DOL...


Juli Garreta, 3, entresòl, 17002 Girona | 972 093 304 | 665 84 76 55 | evoca.cs@gmail.com